Logoterapeuttisia terveisiä
Onpas ollut haipakka viikko, huh sentään. Voin sanoa, että olen antanut paljon, jos nyt en aivan kaikkeani. Fiilis on kyllä loistava. Olen myös ehtinyt urheilemaan, ohjauksia tuleekin tällä viikolla seitsemän tuntia.
Eilisen tehokkaan työpäivän jälkeen vietin Illan Helsingin Aikuisopiston kolmituntisella Tutustu logoterapiaan -kurssilla, jonka veti logoterapeutti, kirjailija ja toimittaja Elina Tanskanen. Olin jo aikaisemmin tahtonut tutustua logoterapiaan, ja nyt tarjoutui tilaisuus sopivaan 16 euron hintaan. Elinaa kuunteli kyllä todella mielellään, hän on osaava luennoitsija. Yllätyin kuitenkin hieman siitä, ettei logoterapia varsinaisesti tarjonnut minulle mitään uusia ajatuksia. Olen tainnut lukea kaikki mahdolliset elämäntaitokirjat riittävän huolella, jotka olen käsiini saanut! Toisaalta en oikein itsekään tiedä, mitä tutustumisillalta odotin. Jos olisin mennyt kurssille kolme tai neljä vuotta sitten, tilanne olisi ollut itseni kohdalla täysin toinen, tilaisuus olisi selkeyttänyt minulle hyvin montaa asiaa esimerkiksi tunteista ja anteeksiannosta.
Logoterapian tavoitteita on saada ihminen tiedostamaan elämänsä ainutlaatuinen tarkoitus. Siinä ajatellaan, että onni syntyy tarkoituksellisen elämän sivutuotteena. Yksi sen motoista on, että ihminen voi logoterapian avulla saada onnellisen menneisyyden ja tarkoituksellisen tulevaisuuden. Logoterapiakäsityksen(kin) mukaan ihminen on psyykkinen, sosiaalinen, fyysinen ja henkinen olento.
Logoterapia keskittyy vahvasti tulevaisuuteen. Elina heittikin ilmaan hyvän mietelmän: Kaiva maata siitä, missä seisot. Olen niin samaa mieltä. Vanhoihin kriiseihin ei kannata enää palata, sitten kun ne on käsitellyt. Meillä kaikilla on varmasti elämämme aikana tapahtuneista asioista myös ikäviä muistoja. Kyllä, ne ovat tapahtuneet, mutta on hyvä muistaa, ettei silloinen tilanne ja nykyinen tilanne ole samoja.
Mielestäni myös logoterapian ajatus ihmisessä olevan vahvan, ehjän ja terveen vahvistamisesta sopii omiin ajatuksiini. Eli kiinnitä huomio itsessäsi oleviin hyviin puoliin, niin ne voimistuvat. Samalla kun ne voimistuvat, huonot puolet alkavat hiipua.
Anteeksiannosta vielä sen verran, että Elina totesi vihan olevan kuin ensimmäisen asteen myrkkyä. Anteeksianto onkin äärimmäisen elvyttävä prosessi, postasin siitä joitain kuukausia sitten. Ja parasta siinä on se, ettei toisen tarvitse edes pyytää anteeksi. Voit silti antaa anteeksi, ja se mitä anteeksiannolla kohennat, on oman elämäsi laatu. Se, mikä eilen tarttui korvaani oli lause toiselle aiheutettu paha on suurempi taakka kuin koettu paha. Aina ei ehkä kykene anteeksiantoon, mutta itse liputan täysin sen puolesta. Kun itse kykenin antamaan anteeksi, aloin oikeasti uudestaan elää. Siihen asti olin pilannut vain omaa elämääni voimalla huonosti ja olemalla katkera.
Logoterapiassa sanotaan, että kärsimys ei jalosta, vaan se pitää poistaa elämästä heti kun mahdollista. Vaikeudet tulisi nähdä lahjoina. Taas bingo! Itse näen nykyään vaikeudet ja vaikeat ihmiset opettajina. Sitä ei vain aina sillä hetkellä hiffaa, vaan usein jonkin asian opettavaisuus näkyy vasta sitten, kun se ei aiheuta enää tunnekuohuja.
Jokainen voi valita oman tunteensa ja suhtautumistapansa asioihin. Kaikki on tarkoituksellista, mennyt ja tuleva. Mutta elämä on tässä ja nyt.
Niin moni ihminen hukkaa elämäänsä voimalla huonosti ja olemalla negatiivinen. Ei elämän kuulukaan olla aina helppoa tai onnellista, mutta elämänlaatua kohentaa se, että edes yrittää löytää arjesta hyvää. Onnellisuus ei ole sitä, että olisi vapaa kielteisistä tunteista, epäonnesta tai hetkittäisestä kurjuudesta.
Muistelen, että Tommy Hellsten on sanonut näin:
Elämässä kuuluu ryvettyä. Siinä kuuluu särkyä, eksyä ja olla ymmällä.
Sellaista se on, elämä.
P.s. Hitsi vie, jos en hakisi nyt opiskelemaan, saattaisin harkita logoterapeutin tai logoterapiaohjaajan koulutusta. Lisätietoja täältä.
Suvi
Piti sitten näin aamutuimaan lukiessa tirauttaa parit kyyneleet tätä postausta ja tuota anteeksiantopostausta lukiessa. Tunnistan itsessäni niin sen piirteen, että roikkumalla roikun niissä kurjissa menneissä, jotka eivät tee musta mitään muuta kuin katkeran. En tiedä onko asia niin, että en oikeasti haluakaan antaa kaikkea anteeksi (tästä olen lukenut miljoonat kerrat), vai enkö vain osaa luopua siitä vihasta. Se on niin helppoa palata niihin kurjiin kokemuksiin ja oikein rypeä siinä mielipahassa, nyrkki pystyssä kirota kusipäitä alimpaan helvettiin… Toisaalta uskon, että en ole asioita edes kunnolla vielä käsitellyt ja toki anteeksianto vaatisi ensin tunteiden perusteellisen läpikäymisen ja käsittelyn.
Kiitos. Paljon sain taas mietittävää. Ei muuta kuin katkeria tunteita päin ja toivottavasti myös niiden yli.
Ymmällä
Mitä haet opiskelemaan?
Onnenlähteet
Täyttä asiaa Jenny. Itselleni yksi suurimpia ja helpottavimpia oivalluksia elämän varrella on ollut se, että asioita pystyy itse viemään päätökseen. Tämä juurikin anteeksipyytämisen- ja antamisen kohdalla. Niin kuin kirjoitit voi päättää antaa anteeksi, vaikka ei anteeksipyyntöä kuulisikaan. Tämä pätee myös niin, että silloin kun ei syystä tai toisesta voi pyytää joltakulta anteeksi, voi antaa itselleen anteeksi. Myös se on eheyttävää.
Jenny B-H
Ymmällä: Haen tässä työn ohella opiskelemaan, muutamiakin vaihtoehtoja on. Ainakin yliopistolle.
Onnenlähteet: Olen niin samaa mieltä. Myös itselleen on tärkeää antaa anteeksi.
Jenny B-H
Voi Suvi!
Ja minä taas tunnistan itseni tuosta, mitä sinä kirjoitit. Tai tunnistin ennen. Sen huomasin aikanaan, että vaikka päätti, että nyt pääsen yli siitä ja tästä ja annan anteeksi, ei se onnistunut vain päättämällä. Sen piti tulla oikeasti sydämestä ja se tuli vasta sitten, kun aika oli kypsä. Jokaisella se lienee ottaa oman aikansa. Olen kuitenkin huomannut, että murheissa vellominen tekee usein vain oman olon pahemmaksi. Uskonkin siihen, että on tärkeä antaa anteeksi juuri itsensä vuoksi.