Hyvä arki

Mitä rakkaus tekisi?

Mitä rakkaus tekisi? Ainakaan se ei kiukuttele siksi, että sillä on nuha, nälkä, työstressi tai sitä muuten vain vatuttaa. Tämä yksinkertainen lause voi pelastaa monta huonoa hetkeä ja muuttaa ärsytyksen samantien ystävällisyydeksi.

Tajusin osittain itse, osittain Kati Susiahon valmennuksessa (jossa käyn kerran kuussa), että kun stressi ottaa ihmisestä vallan, hän lakkaa elämästä rakkauden kautta. Silloin sitä alkaa panikoida, elää tulevassa, elää menneessä, elää murehtimisen, ahdistumisen ja pelon kautta. Sitä ei jaksa enää ajatella, että no miksipä en minä, vaan ajattelee, että taas minä, ei hemmetti sentään. Aina mulle käy näin. Miksi tämä ei koskaan helpotu? Teen kaikkeni, mutta missä on positiivinen lopputulos, onnistuminen, menestyminen, helpompi arki? Elämä on yhtä selviytymistä. Ihan sama jos makaan tässä sängyllä ja tuijotan kattoon, koska mikään ei tuu koskaan järjestymään. Kaikilla muilla on paljon helpompaa.

Huvittavaa tässä on se, kuinka monta kertaa olen kammennut itseni ylös noista ajatuksista, kun olen ollut uponneena niihin kaulaani myöten. Ja aina kaikki on tavalla tai toisella selvinnyt, järjestynyt, loksahtanut kohdilleen, ratkennut, helpottunut, hiipunut, muuttunut.

Aina.

Aina kun stressaannun tai ahdistun, sanon itselleni: elä ja rakasta. Tunne rakkaus. (Näyttelijä Amy Adams jenkkien Voguessa.)

Mutta ei pelon kautta. Ei stressin kautta. Ei murehtimisen, vellomisen tai harmittelun kautta. Ei sitä kautta, että olen nähnyt itseni pienenä maan matosena ja uhrina, säälittävänä tyyppinä, joka yrittää ja yrittää mutta ei koskaan saa valmiiksi tai ainakaan enempää.

Asiat ovat ratkenneet sen avulla, että olen päättänyt antautua hetkeen. Olen halunnut olla taas läsnä, tässä ja nyt. Olen nostanut kädet pystyyn (ah, miten monta kertaa tämänkin olen elämässäni tehnyt) ja sanonut, että anna tulla, elämä. Jemppa on valmis ottamaan vastaan sen, mitä sieltä on tulossa.

Viisas Kati pyysi minua ajattelemaan itseäni rakkauden kautta. Että fyysinen minä on kuin kuori, jonka annan rakkauden käyttöön.

Mitä rakkaus tekisi?

Kun alkaa taas (kyllä, jälleen kerran) ajatella rakkauden kautta, asiat muuttuvat.

Ne muuttuvat helpommiksi. Jappp!

Rakkaus ei kiukuttele puolisolle siksi, että sillä on nuha tai nälkä tai sitä muuten vain vituttaa. Rakkaus ei mäkätä eteisen kenkävuoresta, vaan järjestää ne jälleen kerran ja myöntää, että joo-o, kasassa on myös kuudet omat lenkkarit (tarvitseeko todella kaikkien juoksukenkien olla siinä eteisen pikkusyvennyksessä?). Rakkaus ei räplää kännykkää silloin kun seitsemänvuotias haluaa, että luen sille Supermarsu-kirjaa. Rakkaus ei stressaa siksi, että pankkitili näyttää epämieluisaa lukemaa. Rakkaus ei murehdi tulevaa juoksukisaa (jonka pitäisi olla hauskaa) ja sitä, että on huonompi kuin kaikki muut ja heidän kumminkaimansa. Rakkaus antaa kaikkien tunteiden tulla, mutta ei ripustaudu niihin negatiivisiin. Rakkaus antaa elämän tapahtua, eikä seiso itse pelkoineen sen edessä tulppana tukkimassa tietä. Rakkaus ei raivoa, vaikka lyö pikkuvarpaansa oveen, tiputtaa liian täyden käytetyn suodatinpussin vastapestylle lattialle tai unohtaa lähettää tärkeän sähköpostin.

Tänään alkoi loma!

Harjoittelin jo metrossa aamulla kaiken elämän näkemistä pyhänä ja rakkauden näkemistä joka hetkessä. Ehkä se tästä taas, satoi tai paistoi!

Mahtavaa heinäkuun alkua!

Jenny

Instagramissa

20 thoughts on “Mitä rakkaus tekisi?

 1. Minäkin seuraan sinua Instagramissa, mutta vasta nyt luin ensimmäistä kertaa blogiasi. Täytyypä tulla uudestaankin!
  Oot kyllä mahtava nainen, onnittelut ihan mahtavasta suorituksesta eilen Smirissä!! Wau!

  1. Kiitos Noora kommentistasi! Mahtava juttu, että löysit tänne blogiinkin, tosi kiva! Ja kiitos toivotuksista. Vieläkin oon vähän ymmälläni lauantaista :) Kai se jossain vaiheessa konkretisoituu, mitä tulikaan tehtyä :)

 2. Moi! Ihana postaus. Lueskelin sun blogia omassa pikku ahdistuskuplassani ja alkoi helpottaa. Luin myös jonkun vanhan postauksen unelmien tavoittelusta ja niiden lyttäämisestä. Itselläni oli oma unelma selkeänä mielessä, kunnes toisen sanat saivat epäilemään itseäni. Onko siinä nyt järkeä? Kyseessä oli päätös koulupaikan vastaanotosta, ja aikuisen ihmisen kommentti. Asia on nyt pyörinyt omassa päässä jo muutaman viikon. Jos toinen ajattelemattomuuksissaan lyytää toisen unelman, ei se tunnu hyvältä. Onneksi tuon ihmisen kanssa ei tarvitse enää olla tekemisissä. Harmittaa vaan kun oma innostus kääntyi murhdintaan pärjäänkö uudella paikkakunnalla, ja oliko valinta sittenkään oikea. Vaikka se tuntui silloin oikealta.

  1. Kiitos Aada kommentistasi! Kiva, että olet löytänyt blogiini. Toivottavasti uskallat seurata unelmiasi ja kuunnella sydäntäsi! Usein muut ihmiset epäilevät meidän juttuja siksi, koska katsovat niitä omasta kannastansa eivätkä ehkä ihan usko itseensä.
   Mä sanoisin, että ainakin kannattaa kokeilla! Jos ei kokeile, sitä voi jäädä pitkäksi aikaa miettimään, olisiko sittenkin pitänyt.
   Jos ei tee mitään uutta, ei mitään uutta synnykään. Paljon lämpimiä ajatuksia sulle!

 3. Hei,

  Seuraan sinua instassa, mutta blogia en ole lukenut, paitsi eilen, onneksi.
  Tulostin kirjoituksesi ja kirjoitin siitä pätkiä vihkooni. Tämä tuli tarpeeseen,
  kuin tarkoituksena, että sen näen. Elän hyvin vaikeaa aikaa muutoksineen ja
  etenkin katuen muutoksen tekemistä. Olen ajautunut hyvin, hyvin syvälle negatiivisuuteen,
  pelkoon tulevasta ja epäonnistumisen tunteeseen.
  Tämä auttoi ja lupasin palata kirjoitukseen usein ja yritän taas nousta.
  Ihanaa lomaa!

  1. Kiitos Mari! Mahtava, että löysit tänne blogiinkin! Itse olen ollut myös tuolla kuvailemassasi negatiivisuuden suossa kaulaani myöten, mutta nyt ovat asiat toisin. Pikkuhiljaa askel askeleelta sitä sieltä kaivautuu esiin ja vaikka takapakkia tulee, niin silti vahvasti kohti sitä suuntaa, mitä kohti haluaa mennä.
   LÄhetän sulle paljon lämpimiä ajatuksia!

 4. Meinasin ensin jättää tämän lukematta. Miksi? No juuri siitä syystä mitä teksti käsitteli. :) Tämän lukeminen tuli kyllä tarpeeseen, vaikka onneksi on menossa jo se asiat järjestyy-vaihe. Oikein hyvää ja rentouttavaa lomaa! :) Itsellä on töitä vielä tänään torstaina ja huomenna perjantaina. Sen jälkeen alkaa loma.

  1. Kiitos Jyri kommentista! Kiva, että luit kuitenkin ja ehkä sait jotain irtikin tästä :)
   Hyvä kuulla, että on jo se asiat järjestyy vaihe! Itsekin sitä pitkään hoin ja lopulta kaikki sitten järjestyi. Toki epäkohtia on, mutta on myös muuttunut asenne aika montaa eri asiaa kohtaan.
   Kiitos, loma tuli just oikeeseen aikaan. Toivotan sullekin ihanaa lomaa! Ja hyviä treenejä!

 5. Voi, mikä ihana kirjoitus! Jo aikaisemmista kirjoituksistasi olen oppinut ja ottanut opikseni mutta tämä vaan kolahti. Juuri nyt muutamina päivinä vellon negatiivisissa ajatuksissa negatiivisen ihmisen takia ja tekstisi auttoi taas pääsemään irti ja palaamaan tähän hetkeen ihanan uintireissun jälkeen. Yritän ja taistelen olemaan vain minä ja tämä hetki, rakkaus eikä muuta. Kiitos Jenni ja ihanaa lomaa sinulle ❤️

 6. Tuo on niin totta mitä kirjoitat!
  💖
  Tuo on hyvä juttu, että suhtautuu itsensäkin rakkaudella, kiitos 💞

  Hyvää lomaa Jenny ja mukavaa seikkailua Ruotsissa ☀️

 7. Hei Jenny!

  Ihania ajatuksia❤️ olenkin huomannut että liian usein saan pyytää anteeksi äskeistä käytöstä ja mäkättämistä, miksi sen tajuaa vasta jälkeenpäin että tuli sanottua liian kireästi… Tämä kirjoitus sai pohtimaan, ja toivottavasti joskus ajattelisin jo etukäteen ennen kuin älähdän, mutta siihen on varmasti vielä matkaa. Tietty tulee huonoja päiviä välillä mutta yritän kuitenkin parhaani :)

  Kiitos kivasta blogista, en olekaan tätä paljon seuraillut vaan enemmänkin sun juttuja instaramissa!

  1. Kiitos Heta kommentista, kiva, että löysit tänne blogiinkin.
   Sellaisia me ihmiset ollaan, että sanotaan välillä sammakoita, vaikka helpommalla päästäisiin, jos etukäteen pysähtyisi ja miettisi, tekeekö sanat itsen/toisen onnelliseksi. Mutta kuulostaa kovin inhimilliseltä ja se, että jo yrittää toimia toisin, on hyvä!
   Ihanaa viikon jatkoa sulle <3

 8. Oikein ihanaa lomaa!
  Olen instassa sua seurannut, kiitos mahtavasta tilistä! Nyt lisään blogisi lukulistalle❤️
  Sun pirteydestä oon saanut tsemppiä juoksuun-pikku hiljaa enemmän👍

  1. Kiitos Minni kauniista sanoista ja kiva, että tulit tänne blogin puolelle!
   Ja ihania kilsoja ja kepeitä askelia sulle, aivan mahtavaa kuulla, jos mun juoksuista saat jotain irti.
   Toivotan sulle mahtavaa kesää :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *