Hyvä arki

Tee kaikki toisin kuin ennen, niin onnistut

Vuosi sitten aloittamani elämänmuutoksen teemana oli Tee kaikki toisin kuin ennen, niin onnistut. Se oli niin hyvä resepti, että olen vieläkin iloinen ja ennen kaikkea tyytyväinen itseeni, että keksin alkaa toimia sen mukaan. Koska ilman sitä, että olisin tehnyt toisin, velloisin yhä liikakiloissani, olisin väsyneempi kuin nyt ja tilanne varmaan ahdistaisi, koska olisin taas mokannut elämänmuutospäätökseni.

Tajusin tässä asioita miettiessäni sen, että voin soveltaa tuota samaa teemaa niin monessa asiassa elämässäni. Jos tähän saakka en ole saanut toivomiani lopputuloksia tai ratkaisuja syntymään toistamalla samoja toimintamalleja, onneksi voin tehdä toisin. Uusi tapa toimia, uusi lopputulos, niinhän se menee. Toistamalla samaa vanhaa ei koskaan voi saavuttaa mitään kovin uutta ainakaan.

Just do it! Mutta eri tavalla kuin ennen!

Ymmärsin, että Tee kaikki toisin kuin ennen, niin onnistut toimii, oli kyse sitten painonpudotuksesta, liikunnan lisäämisestä, terveellisemmän syömisestä. Sitä voi hyvinkin käyttää työjutuissa, ihmissuhteissa, taloudellisissa asioissa, järjestelmällisyydessä, kodin siivoamisessa, mielenrauhan lisäämisessä, oikeastaan missä tahansa. Keksin sitten, että jaan elämäni erilaisiin osiin ja sitten listaan asioita, joita olen tehnyt tähän asti ja jotka eivät ole toimineet niin kuin olisin niiden toivonut toimivan, ja sitten teen listan siitäkin, mitä voin tehdä toisin kuin ennen. Palaan näihin vielä, mutta tässäpä muutama:

Työasioissa toimittajan ja sisällöntuottajan hommissa itselläni usein enimmän stressin aiheuttavat liian tiukat aikataulut. Mutta siinäkin voin tehdä toisin kuin ennen: voin esimerkiksi kertoa heti keikan vastaanottaessani, ettei tule onnistumaan tässä aikataulussa ja neuvotella jutulle lisäaikaa. Voin myös aloittaa haastateltavien etsimisen heti, kun otan keikan vastaan, enkä vasta sitten, kun on jo kulunut viikko pari ja deadline alkaa hitaasti, mutta varmasti lähestyä.

Raha-asioissa stressaa se, ettei se tunnu tällä hetkellä riittävän. Vaikka yksi tytär on jo muuttanut kotoa, on esimerkiksi toisen harrastus nielaissut tänäkin vuonna niin ison kasan satalappusia, ettei yhden ihmisen kukkaro tahdo kestää sellaista. Muutenkin on kiva tarkemmin tietää, mihin ne pennoset uppoavat, joten vuoden alusta alan kirjata ylös niin tuloni kuin menoni ja katson, mitä itse voin asialle tehdä: hommata lisää tuloja vai pienentää menoja. Raha kun on asia, joka stressaa ja jota on helppo alkaa miettimään yön pimeinä tunteina. Mutta se ei kannata, joten tässäkin asiassa on toimittava toisin.

Yksi piirre itsessäni, mikä on erityisen stressaava, on se, että olen aina paikalla viime tipassa. Haluaisin olla se tyyppi, jonka ei matkalla jonnekin tarvitse miettiä sitä, että ehtiikö nyt ajoissa vai myöhästyykö sen pari minuuttia. Tässäkin on toisin toimimisen paikka.

Kun pari päivää sitten kirjoitin, että aion pitää itsestäni parempaa huolta kuin koskaan, niin tämä on yksi osa sitä. Miten elää niin, että elämä itsessään aiheuttaa mahdollisimman vähän stressiä?

Se on mahdollista ja todella moni asia on sellainen, josta itse voi päättää tai johon voi vaikuttaa. Toki niiden lisäksi sattuu ja tapahtuu asioita, joitka eivät ole meidän hyppysissämme, mutta elämä on epävarmaa ja mitä vain (hyvää) voi tapahtua milloin tahansa.

Keksitkö sinä asioita, joissa jatkossa voit toimia toisin kuin nyt?

Mahtavaa vuoden loppua!

Jenny

Myös Instagramissa

16 thoughts on “Tee kaikki toisin kuin ennen, niin onnistut

 1. Mahtava! Meni heti toteukseen – käänsin kaapit eilen illalla ja pistin taas paperia ja tavaraa ison kasan kiertoon, sillä haluan aloittaa uuden vuoden puhtaasta kodista.

  Ja kiitos myös siitä, että olet ollut mun tämän vuoden yksi suurimipia inspiraationlähteitä.

  Oot upea. <3

  1. Kiitos Marinella ihanasta kommentista! Mahtava kuulla :) Mulla on muuten tuo sama urakka edessä. Jotenkin tarvitsen nyt tilaa ympärilleni ja tuntuu siltä, että sitä saan ihan henkisestikin hankkiutumalla eroon turhasta.

   Ihan sanattomaksi vetää näin kauniit sanat, joten sanonkin vain, että KIITOS! Ja toivotan sulle mahtavaa alkavaa vuotta <3 Kaikkea hyvää!

 2. Olen käynyt pari NLP-kurssia ja yksi NLP:n perusolettamuksista on ”jos jokin ei toimi, tee jotain toisin”. Ollut erittäin hyvä ohjenuora elämässä ja käytössä pitkään , ihan vaikka alkaen siitä että miten saisin puolison viemään roskat.

  1. Vaikka tosi monesta asiasta Jenny sun kanssa samaa mieltä olenkin, niin tässä omalla kohdallani toimii tuo NLP:n armollisempi linja: ”tee JOTAIN” toisin. Se on hyvä lähtökohta, sillä uskon että yksi muutos tuo parhaimmillaan mukanaan toisia. Esim. kasvisten monipuolinen käyttö joja aterialla on vähentänyt napistelun tarvetta ja makeanhimoa. Terveellisempi syöminen taas on virkistänyt oloa ja alkuvuodesta tavoitteenani on nyt lisätä hieman liikkumista. Esim. kävellä osa työmatkoista autolla ajamisen sijaan. Yritän olla kärsivällinen ja maltillinen paitsi painonpudotuksen, myös näiden muutosten suhteen ettei tule haukattua liian isoa kakkua kerralla!

  2. Kiitos Kaisa taas kommentistasi! Joo, mä yhdistin tuon kaiken-sanan tähän omaan elämänmuutokseeni, kun ainakin tuntui siltä, että tein kaiken toisin.

   Mutta olen kyllä samoilla linjoilla sun ja Sonjan kanssa, tee jotain on tosi hyvä sekin eikä aina edes tarvitse tehdä kaikkea toisin.
   Itse pyrin just miettimään sitä, mitä voisi tehdä paremmin mieluummin kuin että mitä lakkaan tekemästä. Eli kuten itsekin kirjoitat, olet lisännyt kasvisten käyttöä, etkä varmaan miettinyt, että nytpä vähennän napostelua. Jotenkin se usein toimii, että menee uutta kohti kuin vanhasta pois.

   Just se kärsivällisyys on tärkeää! Hyvä sinä! Se on tullut huomattua tässä tämän vuoden aikana.
   Ihanaa vuoden vaihdetta ja kaikkea hyvää sulle <3

  3. Kiitos Sonja kommentistasi! Tosi hyvä lause ja otan sen käyttööni välittömästi :) Itse olen myös vähän tutustunut NLP:hen, mutta siitä on jo vuosia. Pitääkin taas vähän verestää muistoja, kiitos muistutuksesta!
   Kaikkea hyvää sulle ja mahtavaa vuodenvaihdetta <3

 3. Ihan paras ohje, jota aion noudattaa. Kiitos myös inspiraatiosta muutokseen. Aloitin jo, mitä sitä odottamaan ensivuoteen. Mahtavaa Uutta Vuotta!

  1. Kiitos Johanna V kommentistasi! Oon niin samaa mieltä, me voidaan ratkaista asioita ja tehdä juttuja tässä hetkessä, ei menneessä eikä tulevaisuudessa.
   Onnea valitsemallasi tiellä! Tämän vuoden perusteella voin itse todeta, että en katunut :)
   Kaikkea hyvää, mahtavaa ensi vuotta myös <3

 4. Mä olen myös ajatellut skarpata raha-asioissa. Se jokakuukautinen mysteeri, että ”mihin ne taas menivät?” on ruvennut ärsyttämään, varsinkin kun tarkoitus on ruveta heti säästämään ensi joulun reissua varten. Ainoa keino taitaa olla just toi, että kirjaa ylös kaikki menot ja sitä kautta sitten pääsee näkemään, mihin ne rahat menee. Mä tiedän ainakin sen, että ruokakauppaan menee ihan turhan paljon, koska olen lipsunut suunnitelmallisuudesta. Yhdessä vaiheessa tein aina viikkolistan ja kävin kaupassa vain sen yhden kerran isosti. Rahaa meni silloin paljon vähemmän, kun kaikki ne turhat heräteostokset jäivät pois! Ja onhan niitä turhia menoeriä muitakin, mulla esim. kirjat – vaikka kirjat ei kyllä KOSKAAN ole turhia, mutta ajattelin ryhtyä niiden suhteen nyt ainakin hetkelliseen ostolakkoon…!

  Mahtavaa vuoden loppua sulle myös Jenny, vaikka kertaalleen taisinkin jo niitä ehtiä toivottaa aikaisemmassa kommentissani :)

  1. Kiitos Emma kommentistasi!
   Joo, ihan mahdoton on sanoa, minne ne rahat valuu, jos ei pidä kirjaa. Mullakin ruokakauppa on yks heikko lenkki, ja tiedän, että siinä voisin säästää tosi paljon.
   Kirjojen ostaminen on ihanaa ja mäkin ostan niitä, vaikka kustantamossa töissä olenkin. Mutta laitan niitä myös kiertoon, koska en halua enää koskaan mitään järkyttäviä tavaramääriä ympärilleni, nytkin saisi ja voisi taas harventaa.
   Ihanaa vuoden vaihdetta sulle, sitä ei kai voi koskaan toivottaa liikaa :D Kiitos sulle aktiivisesta kommentoinnista ja ihan mahtavaa, että aloit itsekin taas kirjoittaa blogia. Huippua! <3

 5. Kiitos tästä postauksesta. Tuli hyvänä muikkarina juuri tämä, että elämäntapamuutoksiin liittyy muutakin kuin LAIHTUMINEN ja kropan muokkaaminen. Itselläni myös hyvin samanlaisia muutoksen kohteita: ajoissa oleminen, talous, stressinhallinta ja mielenrauha. Toki fyysinen kunto ja olomuodon muuttaminen terveempään ja vahvempaan olomuotoon ovat tärkeitä ja lisäävät sitä kautta hyvinvointia osaltaan. On ollut hyvin voimaannuttavaa lukea blogiasi ja olen saanut roppakaupalla motivaatiota, vinkkejä, ideoita oman elämän remontoimiseksi. Juttuihisi on helppo samaistua ja saan voimaa siitä että muutos on mahdollinen kunhan tekee sen oman osan JOKA PÄIVÄ ❤ Aijon todellaki tehdä ensi vuodesta elämäni parhaimman vuoden henkisellä ja fyysisellä tasolla ja toteuttaa tähän asti haaveeksi jääneet unelmat 🤗

  1. Kiitos HeiUne ihanista sanoistasi! Aivan mahtava kuulla!

   Mäkin uskon siihen, että ihminen on niin kokonaisvaltainen tyyppi, että kaikki vaikuttaa kaikkeen ja henkiset ja fyysiset asiat ovat yhtä lailla samalla tavalla tärkeitä. Ei voi oikeastaan vain huolehtia toisesta ja jättää toista, koska ne vaikuttavat kumpikin toisiinsa.

   Ja kun sitten niitä pieniä muutoksia tekee ja ne alkavat näkyä ja tuntua, niin huomaa, miten paljon helpompaa niitä parempia valintoja on tehdä ja lopulta niistä tulee rutiineja! Ja kun voi hyvin, säteileehän se myös itsen ympärille ja vaikuttaa oikeastaan jokaiseen, joka me kohdataan. Ja se myös on ihanaa!

   Ihanaa ensi vuotta sulle ja kaikkea hyvää valitsemallasi tiellä! Oon ihan varma, että et tule katumaan. Jee! <3

 6. Tätähän on ihan pakko kokeillä😉
  Mukavaa vuoden viimeistä torstaita😘.
  Ps. Tehdäänkö ensivuonna toisin ja odotetaan tiistaita🤣

  1. Kiitos Kirsi, samoin sulle! Kaikkea hyvää ja ihanaa <3
   Ja ollaan erilaisia ja odotetaan tiistaita :D Elämä on ollut riittämiin yhtä torstaita, hahaha.
   Kiitos vielä aktiivisesta kommentoinnista ja kivoista viesteistä. Kukkailoa ja -energiaa!

 7. Osuipa hyvään kohtaan tää postaus. Mä selvästi olen niin kaavoihini kangistunut, että ei ihme jos asiat ei muutu miksikään.
  Esimerkkinä parisuhde. Mä en hitto vieköön osaa puhua parisuhteessa. Onneksi mies osaa, mutta pitäisköhän munkin osata. Sit se et näemmä haluan olla rauhassa hyvinkin paljon, koska poikki!!!. Voisko jokusen paukun säästää miestäkin varten?

  Laihtumisesta ei edes voi alkaa puhumaan. Hehehe.
  Enkä tiedä mitä tekisin sen suhteen toisin. Kun en osaa sanoa mikä aiemmissa keinoissa ei toimi. Muu kuin se etten pääse karkista eroon…

  Mun täytyy aloittaaloppuelämäprojekti itseni kanssa.

  Kiitos postauksesta

  1. Kiitos P kommentistasi!
   Mahtava kuulla, että kolahti! Etkä todellakaan ole ainoa kaavoihin kangistunut, suurin osa ihmisistähän toistaa samaa päivästä toiseen niin teoissa kuin ajatuksenkin tasolla. Eikä sitä edes huomaa, ennen kuin asiaa alkaa pohtia. Sellaisia me ollaan :)

   Ehkä sun kannattaisi lakata stressaamasta laihtumisesta, jos koet, että se stressaa sua. Mä huomasin, että niin kauan kun mua vaivasivat omat liikakiloni, oli niistä eroon pääseminen vaikeaa ellei mahdotonta. Sitten kun aloin olla itseni kanssa sujut, elämänmuutoksenkin aloittaminen oli helpompaa. Eihän nää koskaan ole niin yksioikoisia hommia eikä pelkästään edes fyysisiä, vaan vaativat myös funtsimista. Mutta stressaaminen on usein negatiivista ja mä olen huomannut, etten negatiivisuudella ole koskaan saavuttanut mitään myönteistä.

   Mä taisin aloittaa ton loppuelämän projektin itseni kanssa vuosi sitten enkä ole katunut. Päin vastoin. Tuntuu, että tämä vuosi oli vasta alkulämmittelyä ja ens vuonna pamahtaa kunnolla :D Jää nähtäväksi.

   Ihanaa vuodenvaihdetta sulle! Onnea matkaan <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *