Tee kaikki toisin kuin ennen, niin onnistut

Vuosi sitten aloittamani elämänmuutoksen teemana oli Tee kaikki toisin kuin ennen, niin onnistut. Se oli niin hyvä resepti, että olen vieläkin iloinen ja ennen kaikkea tyytyväinen itseeni, että keksin alkaa toimia sen mukaan. Koska ilman sitä, että olisin tehnyt toisin, velloisin yhä liikakiloissani, olisin väsyneempi kuin nyt ja tilanne varmaan ahdistaisi, koska olisin taas mokannut elämänmuutospäätökseni.

Tajusin tässä asioita miettiessäni sen, että voin soveltaa tuota samaa teemaa niin monessa asiassa elämässäni. Jos tähän saakka en ole saanut toivomiani lopputuloksia tai ratkaisuja syntymään toistamalla samoja toimintamalleja, onneksi voin tehdä toisin. Uusi tapa toimia, uusi lopputulos, niinhän se menee. Toistamalla samaa vanhaa ei koskaan voi saavuttaa mitään kovin uutta ainakaan.

Just do it! Mutta eri tavalla kuin ennen!

Ymmärsin, että Tee kaikki toisin kuin ennen, niin onnistut toimii, oli kyse sitten painonpudotuksesta, liikunnan lisäämisestä, terveellisemmän syömisestä. Sitä voi hyvinkin käyttää työjutuissa, ihmissuhteissa, taloudellisissa asioissa, järjestelmällisyydessä, kodin siivoamisessa, mielenrauhan lisäämisessä, oikeastaan missä tahansa. Keksin sitten, että jaan elämäni erilaisiin osiin ja sitten listaan asioita, joita olen tehnyt tähän asti ja jotka eivät ole toimineet niin kuin olisin niiden toivonut toimivan, ja sitten teen listan siitäkin, mitä voin tehdä toisin kuin ennen. Palaan näihin vielä, mutta tässäpä muutama:

Työasioissa toimittajan ja sisällöntuottajan hommissa itselläni usein enimmän stressin aiheuttavat liian tiukat aikataulut. Mutta siinäkin voin tehdä toisin kuin ennen: voin esimerkiksi kertoa heti keikan vastaanottaessani, ettei tule onnistumaan tässä aikataulussa ja neuvotella jutulle lisäaikaa. Voin myös aloittaa haastateltavien etsimisen heti, kun otan keikan vastaan, enkä vasta sitten, kun on jo kulunut viikko pari ja deadline alkaa hitaasti, mutta varmasti lähestyä.

Raha-asioissa stressaa se, ettei se tunnu tällä hetkellä riittävän. Vaikka yksi tytär on jo muuttanut kotoa, on esimerkiksi toisen harrastus nielaissut tänäkin vuonna niin ison kasan satalappusia, ettei yhden ihmisen kukkaro tahdo kestää sellaista. Muutenkin on kiva tarkemmin tietää, mihin ne pennoset uppoavat, joten vuoden alusta alan kirjata ylös niin tuloni kuin menoni ja katson, mitä itse voin asialle tehdä: hommata lisää tuloja vai pienentää menoja. Raha kun on asia, joka stressaa ja jota on helppo alkaa miettimään yön pimeinä tunteina. Mutta se ei kannata, joten tässäkin asiassa on toimittava toisin.

Yksi piirre itsessäni, mikä on erityisen stressaava, on se, että olen aina paikalla viime tipassa. Haluaisin olla se tyyppi, jonka ei matkalla jonnekin tarvitse miettiä sitä, että ehtiikö nyt ajoissa vai myöhästyykö sen pari minuuttia. Tässäkin on toisin toimimisen paikka.

Kun pari päivää sitten kirjoitin, että aion pitää itsestäni parempaa huolta kuin koskaan, niin tämä on yksi osa sitä. Miten elää niin, että elämä itsessään aiheuttaa mahdollisimman vähän stressiä?

Se on mahdollista ja todella moni asia on sellainen, josta itse voi päättää tai johon voi vaikuttaa. Toki niiden lisäksi sattuu ja tapahtuu asioita, joitka eivät ole meidän hyppysissämme, mutta elämä on epävarmaa ja mitä vain (hyvää) voi tapahtua milloin tahansa.

Keksitkö sinä asioita, joissa jatkossa voit toimia toisin kuin nyt?

Mahtavaa vuoden loppua!

Jenny

Myös Instagramissa