Kalevalainen jäsenkorjaus palauttaa juoksijaa treeneistä ja hoitaa toimistotyöläisen kireyksiä

Soitetaanko siellä kansanlauluja? Niksautellaanko siellä nikamia samalla kun joku polkkaa hoitopöydän ympärillä? Kyselivät muutamat vitsikkäät ystävät, kun kerroin meneväni testaamaan kalevalaista jäsenkorjausta. Rehellisesti sanottuna en itsekään tiennyt tarkalleen, mihin olin matkalla, sillä netistä löytyy aiheesta aika hintsusti tietoa. Sen olin kuullut, että kalevalaisessa jäsenkorjauksessa käydään koko keho läpi aina jalkapohjista päälakeen ja että se auttaa monissa vaivoissa, esimerkiksi palauttaa juoksijaa treeneistä, saattaa auttaa selkävaivaista ja hoitaa toimistotyöläisen kireyksiä ja päänsärkyjä.

Kehonhuolto- ja palautumisaspekti itseäni eniten kiinnostikin, sillä vaikka kesällä 2017 lisäsin juoksukilometrejä radikaalisti lyhyessä ajan, olen saanut tällä kertaa juosta ilman vammoja ja vaivoja. Viitisen vuotta sitten läpikäymäni juoksijan polvi opetti aikanaan sen, että mieluummin hyvää huoltoa ja ennaltaehkäisevää hoitoa kuin vasta sitten toimenpiteitä, kun on jo niin iso vaiva, ettei voi enää juosta kilometriäkään.

Niinpä arvelin tälläkin kertaa, ettei kehoni jumien käsittelystä olisi haittaa. Tuntui myös ihanalta ajatukselta saada vain makoilla paikallaan pari tuntia, kun asiansa osaava ammattilainen hoitaa minua, todellista arjen luksusta. Niinpä vastasin ilomielin kyllä kiitos, kun Helsingin Tapanilassa viehättävässä puutalossa vastaanottoansa pitävä kalevalaisen jäsenkorjauksen kisälli eli viimeisen vuoden opiskelija Marfa Paukku otti yhteyttä ja kutsui minut korjaamolleen kahteen testihoitoon.

Marfa Paukku on kalevalaisen jäsenkorjauksen viimeisen vuoden opiskelija.

Eroon jumeista ja kiristyksistä

Ensimmäistä käynnin aikaan treeniputki oli vahvasti päällä ja juoksu kulki. Kalevalaisen jäsenkorjauksen jälkeen ei saa urheilla kolmeen päivään, koska kehon pieniä tukilihaksia on löysytelty. Myöskään saunoa ei saa eikä juoda alkoholia, joista kumpikaan ei ollut ongelma. Treenivapaan ottaminen oli sen sijaan henkisesti vaikeaa.

Ensimmäisen kerran kävin Marfan hoidossa juuri ennen talvilomaani Kanarialla. Pääsin lempeäenergisessä puutalossa sijaitsevalle hoitopöydälle makaamaan ja Marfa käsitteli ensin jalkapohjani ja varpaani. Totta, niissäkin on lihaksia, joita ennen kaikkea juoksijan kannattaa huoltaa! Välillä kropassa oli selkeästi kireämpiä kohtia, mutta ihastuin siihen, ettei hoito ollut mitään hipsuttelua. Huomasin oikean ja vasemman kehonpuolen välillä oli eroja, mutta harvoinhan ihminen onkaan symmetrinen. Myöhemmin käännyin hoitopöydällä vatsalleni makuulle ja lopuksi hoidossa istutaan. Hoito päättyy pään ja halutessa kasvojen alueen käsittelyyn.

Ihan uskomattomalta tuntui se, miten minusta tuntui jo ensimmäisessä hoidossa, että olisin tuntenut korjaajani Marfan aina. Emme siis olleet koskaan aiemmin tavanneet, mutta Marfa on niin valoisa ja avoin tyyppi, ettei hoidon aikana tullut yhtään vaivautunutta hetkeä.

Marfan korjaamossa on hyvä fiilis.

Liikkuvan ihmiset onnelliset lihakset

Hoidon jälkeen jano oli kova loppupäivän, kuten itselläni aina myös urheiluhieronnan jälkeen. Marfa oli varoitellut, että erityisesti ensimmäisten hoitojen jälkeen olo saattaa olla todella väsynyt, mutta odottaessani junaa kohti Helsingin keskustaa olin valtavan energiapuuskan vallassa. Energistä fiilistä jatkui muutaman päivän, mutta tämä on kuulemma yksilöllistä. Puolisoni kävi myöhemmin testaamassa hoitoa selkävaivansa takia ja oli hoidon jälkeen ihan ekstraväsynyt parin päivän ajan. Näin me ihmiset reagoidaan kalevalaiseen jäsenkorjaukseen eri tavalla!

En malttanut odottaa, että pääsisin hoidon jälkeen ensimmäisen kerran juoksemaan. Ensimmäinen lenkki hoidon ja kolmen juoksuttoman päivän jälkeen kulki hyvin, ja erityisesti jalat tuntuivat levänneiltä ja energisiltä. Heti hoidon jälkeisenä päivänä hyviä tuntemuksia oli esimerkiksi selässä. Tuntui, että kropalle oli tehty jotain ja nimenomaan jotain hyvää.

Arki tuli vastaan ja toisen kerran kävin hoidossa vasta helmikuun alussa. Minua toki kiinnosti Marfan kokemus hoitamisestani, ja hän kertoikin, että kehostani huomaa sen, että osaan rentoutua ja ottaa hoidon vastaan. Aivan ihanalta kuulosti se, että yleensäkin urheilevista ja aktiivisista ihmisistä huomaa, että heidän lihaksensa ovat onnellisia, koska niitä ruokitaan liikkeellä! Ajatus siitä, että kehossani olevat lihakset ovat onnellisia, suorastaan lisäsi omaa henkistä onnellisuuden tasoani. Tuli myös olo, että onnelliset lihakseni ansaitsevat vain parasta.

Lantiossani oli pientä kiertoa. Sen olen huomannut itsekin esimerkiksi askelkyykkyjä tehdessäni, mutta asian muistaessani pystyn asentoa korjaamaan. Ensimmäisellä hoitokerralla kehoni vasen puoli oli kauttaaltaan kireämpi. Se ei ollut yllätys, sillä juoksijan polvesta kärsiessäni tuo juoksun lopulta kokonaan lopettanut kivulias vaiva johtui juuri siitä, että vasen puoli kropastani oli jumissa aina pakarasta nilkkaan saakka. Kiinnostavaa oli sekin, että käteni ranteesta kyynärpäihin asti kielivät siitä, että kirjoitan paljon koneella ja teen toimistohommia.

Toisen hoidon jälkeen olin vaaditut kolme päivää urheilematta, mutta sitten niin sanotusti räjäytin pankin. Juoksin kerralla 26 kilometriä ja ohjasin muutaman päivän sisään 6 tuntia sisäpyöräilyä, pirteänä kuin peipponen! Energiaa oli taas vaikka muille jakaa. Ilmeisesti tuo parin tunnin makoilu ja hoito olivat tehneet taas keholleni pelkkää hyvää. Tuntui siltä, että pystyn mihin vain. Ja niin kauan pystyinkin, kunnes influenssa sitten myöhemmin kaatoi petiin.

Korjaamolla on lempeä tunnelma.

Juoksija hyötyy kalevalaisesta jäsenkorjauksesta

Koska juoksu on nyt lajini ja treenaan sitä tavoitteellisesti, minua kiinnosti erityisesti se, miten juoksijana voin kalevalaisesta hyötyä. Olen pyrkinyt käymään hieronnassa kerran parissa kuukaudessa ja jatkossa vuorottelen hierontaa ja kalevalaista jäsenkorjausta. Marfa kertoikin, että hoito yleisesti tehostaa kovista treeneistä palautumista. Ja koska kalevalaisessa korjauksessa jalat käydään läpi huolellisesti aina jalkapohjien pieniä lihaksia myöten, mahdolliset virheasennot korjaantuvat, lukkotilat vapautuvat ja kudosnesteiden aineenvaihdunta aktivoituu. Se saa juoksun toivottavasti rullaamaan paremmin ja kevyemmin jatkossa. Juoksijalle tyypillisiä kireitä kohtia ovat pohkeet, takareidet ja alaselän lihakset, ja usein lihasjännitykset helpottavat hoidon aikana. Kehon virheasentoihin kannattaa puuttua ennen kuin ne aiheuttavat enemmän ongelmia kineettisessä ketjussa. Kokemusta on!

Myös runsaasti istuva toimistotyöntekijä hyötyy kalevalaisesta jäsenkorjauksesta. Usein toimistotyöläisen vaivoina ovat hiirikäsi, tenniskyynärpää, puutuneet kädet, eteenpäin työntyvät olkapäät ja jumittunut niskahartia. Tunnistan itsekin noista kaksi jälkimmäistä. Juoksijan polvesta aikanaan viisastuneena en tosiaankaan jää enää odottelemaan, että vaivoja syntyy, vaan mieluiten käyn hieronnassa ja kalevalaisessa ennaltaehkäisevästi. Ei tarvitse olla pää kainalossa mennäkseen hoitoon, vaan itsensä hoitaminen aina ja erityisesti ennaltaehkäisevästi kannattaa. Hoidon jälkeen on sama kuin treenin jälkeen, koskaan ei kaduta! Erityisesti silloin kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia hoitomuotoja, jos ei ole saanut mieleistään apua vielä muualta.

Kaavake täytetään ennen hoitoa.

Hoidetaan kokonaisuutta, ei oiretta

Kalevalainen kiinnostaa itseäni hoitomuotona siksikin, ettei siinä keskitytä hoitamaan vain jotain tiettyä oiretta, vaan mietitään myös syitä, että mistä oire johtuu ja hoidetaan kokonaisuutta. Marfa itse totesi, että hänestä on hienoa, kun hän näkee jäsenkorjauksen vaikuttavan hoidettavan koko olemukseen ja että hän pitää ajatuksesta, että välillä vain yksi hoitokerta voi riittää poistamaan esimerkiksi selkäkivun. Seuraavan hoitoajan voi varata sitten vasta, kun itsestä tuntuu taas siltä, että hoidolle olisi tarve.

Olen myös Marfan kanssa tismalleen samoilla linjoilla, että itsestään kannattaa pitää hyvää huolta ja kehoaan kannattaa rakastaa, koska se pystyy niin paljoon ja joutuu kestämään välillä vaikka mitä. Itsekin olen opetellut kehoni ulkomuodon ihmettelemisen sijaan kiinnittämään huomion siihen, mihin kroppani pystyy. Meidän kehoillamme niiden mahdollisista puutteista huolimatta on ihan valtavasti potentiaalia.

Ja vaikka olisi välillä laiminlyönyt itseään, ei kannata heittää hanskoja tiskiin ja ajatella, että nyt on liian myöhäistä. Me voimme muuttaa elämäämme tässä hetkessä, emme menneessä emmekä tulevassa. Nyt onkin hyvä aika toimia ja tehdä myös niitä pieniä muutoksia hyvinvointinsa eteen. Elämässä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista, tulee vaivoja ja sairauksia, joita emme tahdo, mutta vaikka kipua ei voitaisikaan aina poistaa, usein oireita voidaan lievittää, mikä parantaa elämänlaatua.

Itse yllätyin positiivisesti kalevalaisesta jäsenkorjauksesta. Olo oli hoitojen jälkeen pitkään loistava. Kaksi testihoitoa ovat ohi,  mutta Marfa sai meikäläisestä kyllä ihan oikean maksavan asiakkaan. Kalevalainen on oikeasti hyvä ja monipuolinen, hyvää tekevä hoito. Eikä kyse ole mistään huuhaahommeleista, vaan hoidossa pyritään nivelten, jänteiden ja lihasten kautta vaikuttamaan pehmytkudoksiin ja niiden kalvorakenteisiin, mitä kautta taas olo saattaa kohentua hoidon aikana tai useampi päivä sen jälkeen kovastikin.

Onko kalevalainen jäsenkorjaus tuttua? Mielelläni kuulen muidenkin kokemuksia! Ota Marfan korjaamon sivut seurantaan, hän ilmoittelee niillä esimerkiksi vapaista ajoistaan.

Ihanaa oloa,

Jenny

Tervetuloa Instagramiin!

Marfan korjaamo sijaitsee noin 400 metrin päässä Tapanilan juna-asemalta.