Marrasputki, lokakuun treenit ja ultrahaave!

Voihan marraspurki, lokakuun treenit ja ultrahaave! Ensimmäistä kertaa elämässäni osallistun marrasputkeen! Se tarkoittaa siis sitä, että marraskuussa juostaan joka päivä 25 minuuttia. Jos koivet kestävät eikä vaivoja ilmaannu, juoksen tosiaan 30 kertaa marraskuussa. Niistä kolme juoksua on nyt takana. Mutta jos yhtään tulee mitään rasitukseen tai muuhun vaivaan viittaavaa, lopetan putkeni siihen ja vaihdan juoksuvalmennuksen ja juoksuohjelman ulkopuolisen marrasjuoksemisen muuhun liikuntaan. Päivinä, jolloin tapaan sammakkokavereitani, juoksen siis päivän normitreenit ja toki noudatan myös omaa juoksuohjelmaani. Muina päivinä juoksen sitten tuon 25 minuuttia ja saatanpa tehdä jotain muutakin.

Hyvältä kuulostaa myös marraskuun varjoputki, josta ainakin Juoksujalka vipattaa -blogin Merituuli kirjoitti. Hän aikoo liikkua joka päivä marraskuussa 25 minuuttia. Itse asiassa itsekin ajattelin tuota varjoputkea ensin, mutta ainakin kokeilen nyt aluksi juoksua joka päivä. En yhtään tiedä, mistä ja keneltä marrasputki on lähtöisin, mutta hauska idea se on joka tapauksessa! Ja kun marrasputkesta on selvitty, onkin jo joulukuu! Niin se aika rientää ja Berliinin puolikas (8.4.) sekä Tukholman maraton (2.6.) lähestyvät!

Katselin juuri lokakuun treenipäiväkirjaani ja tulin taas siihen tulokseen, että treenipäiväkirja on älyttömän hyvä, jos haluaa pysyä kartalla urheiluistaan.

  • Lokakuussa urheilin yhteensä 17 kertaa. Se on mielestäni tosi hyvin liikuntaa, erityisesti kun huomioin sen, että lokakuu oli töiden kannalta aika hektinen.
  • 12 treeneistä oli juoksua, mutta uutta oli se, etten juossut yhtään pitkää (15-25 k) lenkkiä. Sen sijaan juoksin moneen kertaan vaihtelevan määrän kilometrin vetoja useimmiten 5:30 kilometrivauhtia kolmen minuutin palautuksilla. Juoksin myös muutamaan otteeseen mäessä ja pari tasavauhtista kympin lenkkiä.
  • Lokakuussa kävin ohjaamassa vain yhden niskaselkätunnin sekä yhden intervalli-sisäpyöräilyn.
  • Tein kotona kaksi 20 minuutin vatsatreeniä ja salilla kävin kerran.
  • Juoksulenkkien ohella olen tosin treenannut vatsalihaksia aina satunnaisesti. Myös venyttelyä ja rullausta olen tehnyt ilman, että olen sitä kirjannut ylös.
  • Hieronnassa kävin kerran. Kirjoitan pian oman postauksen tuosta kehonhuollosta!

Lokakuu oli siis melko juoksupainotteinen, vaikkei kilometrejä kertynytkään niin paljon kuin esimerkiksi elokuussa. Pitkät Waldniel-lenkit ovat jääneet aikapulan takia nyt kahtena viikkona, mutta kirin ne nyt takaisin marrasputkessa. Waldnielia suosittelin muuten juuri ystävälle, joka oli aloittelemassa juoksua ja kyseli vinkkejä.

Waldniel-tekniikalla aloittelijankin on helppo aloittaa ja voihan tuon tällä hetkellä käyttämäni 3/1-tahdin vaihtaa vaikka 1/1-tahdiksi! Itse juoksen Waldnielia tehdessäni kolme minuuttia ja kävelen minuutin, jolloin sykkeet pysyvät hyvinkin kohtuullisella tasolla. Peruskuntoa ja juoksukestävyyttä tarvitaan, sillä ensi vuonna houkuttelisi osallistua yhden jo sovittujen puolikkaan ja kahden maratonin lisäksi myös satasen ultramatkalle. Loka-marraskuu lienee ajankohdaltaan paras, ja jos Tampereella järjestetään taas Wihan kilometrit, niin aion suunnata sinne.

Marraskuun tavoite on myös käydä kerran viikossa salilla ja kerran viikossa joogassa. Mutta jos liikunnasta uhkaa tulla stressiä, niin sitten pitää tehdä kompromissejä. Toistaiseksi treenit ovat sujuneet ilon kautta ja joka ikinen kerta olen ajatellut, että saan mennä liikkumaan! Liikkuminenhan on etuoikeus, ei pakko eikä itsestäänselvyys, eikös!

Miten sun treenit?

Leppoisaa lauantaita!

Jenny