Jojottelusta pysyvään painonpudotukseen
Pitkästä aikaa asiaa painonhallinnasta (viimeksi kirjoitin asiasta huhtikuussa). Kun kerroin joskus talvella paikallislehden haastattelussa pudottaneeni liki 20 kiloa elopainostani, sain muun muassa kommentin, että palataanpa asiaan muutaman vuoden päästä ja katsotaan, oletko vielä sittenkin normaalipainoinen. Vielä haastattelusta ei ole kulunut ihan muutamaa vuotta, mutta eipä ole paino noussutkaan, vaikka toki se on aina välillä jumittanut paikallaan. Tällä hetkellä en tosin edes tiedä tarkalleen, paljon painan, kesäkuun alussa vaaka näytti 67 kiloa. Lähtöpainoni elämänmuutokseni alussa oli parhaimmillaan 85-86 kiloa ja olen 173 cm pitkä. Kroppa saa yhä kiinteytyä, mutta se on asia, josta en ottanut elämänmuutokseni aikana stressiä enkä ota nytkään. Kaikki ajallaan ja pikkuhiljaa, se on ehkä se vähän ärsyttäväkin mottoni. Myös selluliittia löytyy, mutta so what?! Jojottelusta on mahdollista päästä pysyvään painonpudotukseen, kun tekee asiat eri tavoin kuin aiemmin.
Olen miettinyt paljon sitä, miten kuuden vuoden jojottelun jälkeen olen onnistunut pitämään painoni samassa jo kuitenkin vajaan vuoden, kun aiemmin tiputin kilot kolme kertaa tuon kuuden vuoden aikana joissain kuukausissa ja ne palasivat heti korkojen kera vain joissain kuukausissa takaisin. Itse asiassa kyse ei ole edes onnistumisesta, sillä tämä ei ole ollut lainkaan vaikeaa enkä ole edes ajatellut asiaa tai ponnistellut painonpudotuksen tai -hallinnan eteen. Tiedän myös sen, etten tule koskaan lihomaan tuota liki 20 kiloa takaisin, koska elämäntapani ovat niin erilaiset kuin aiemmin. Jojotteluvuosinani tämä ajatus ei ollut itsestäänselvyys, kuten nyt, mutta ymmärsin varmasti itsekin, ettei pysyvä painonpudotus ole mahdollinen, jos sen tekee liialla liikunnalla, rajoittamalla ruokavaliota, syömällä liian vähän tai jollain muulla epäterveellä keinolla.
En ole näistä asioista kirjoittanut hetkeen, mutta saan näistä asioista jatkuvasti kyselyjä ja näitä myös pitämilläni painonhallintaluennoilla (seuraavaa suunnittelen elokuun loppuun) pyöritellään. Yritinkin nyt funtsia ja listata muutaman asian taas muistin virkistämiseksi, mitä tein tällä todellakin viimeisellä kerralla eri lailla kuin aiemman kuuden jojotteluvuoden aikana. Painonpudottaminen voi olla helppoa ja niin myös painonhallinta laihtumisen jälkeen, jos on tehnyt asiat oikeilla tavoilla eli hitaasti ja määrätietoisesti ja niitä huonompia elämäntapoja oikeasti muuttaen, ei pikadieeteillä, itsensä rääkkäämisellä tai itsensä kieltämisellä. Ja nyt tarkoitan ihmisiä, joilla ei ole sairauksia tai muita seikkoja, jotka vaikuttaisivat painonpudotukseen, kuten lääkitystä, masennusta tai muuta elämänkriisiä meneillään.
1 Painonpudotuksen ei tarvitse olla taistelua, kamppailua tai vaikeaa. Jos ajatus painonpudotuksesta, itsestä tai omasta kehosta on negatiivinen, ei lopputulos voi olla mitään kovin positiivista. Itse ajattelin kyllä aluksi myös kiloja, ja mietin, että vau, 20 kilon painonpudotus on kyllä jäätävä urakka. Aika pian kuitenkin huomasin, ettei kiloilla ollut merkitystä, vaan merkitystä oli ololla ja jaksamisella, jotka itselläni paranivat huomattavasti joitain kuukausia sen jälkeen, kun olin alkanut siistiä ruokavaliotani, aloin syödä säännöllisesti ja terveellisemmin. Kilot tippuivat pikku hiljaa ja nyt olen jo lähellä omaa aikuisikäni normaalia painoa.
2 Painonpudotus ei ole projekti, jolla on määräaika. Itse pudotin nuo vajaa parikymmentä kiloa reilussa vuodessa, mutta keho jatkaa yhä muokkautumista ja tiivistymistä. Kun painoa alkaa pudottaa, kyse ei voi olla pikakuureista tai dieeteistä, koska sellaisten jälkeenhän palataan elämäntavoissa siihen lähtötilanteeseen, mistä liikkeelle lähdettiin. Laihduttanut ei voi koskaan palata entisiin elämäntapoihinsa, mutta kun muutokselle antaa aikaa (vähintään vuoden), ei niihin tapoihin haluakaan palata. Uusista, paremmista ja terveellisimmistä tavoista on tullut rutiineja, joita noudattaa siksi, että niitä haluaa noudattaa ja niistä tulee hyvä olo, ei siksi, että olisi pakko tai siksi, että paino ei saisi nousta.
3 Painonpudottaja ei joudu luopumaan oikeastaan mistään, vaan saattaa saada hyvässä tapauksessa elämäänsä paljon lisää. Itse en elämänmuutokseni aikana kokenut joutuvani luopumaan mistään. En kieltänyt itseltäni mitään, koska itseni tuntien tiesin, ettei se ole hyvä väylä itselleni kulkea. Olen syönyt ja syön ihan kaikkea, mutta määrät ovat muuttuneet. Aloitin ihan vain sillä, että pienensin lautaskokoa ja otin silmämääräisesti puolet vähemmän ruokaa kuin aiemmin. Olin siis ollut valtavien annosten ystävä ja rakastin pizzaa, hampparia ja kermapastaa.
4 Painonpudottajan pitää olla kärsivällinen. Kun alkaa tehdä asioita toisin, jossain vaiheessa tuloksia alkaa näkyä. Itselläni kului lähes kolme kuukautta, että vaa’an viisari alkoi värähdellä enemmän. Kehoni kai tarvitsi vain aikaa sopeutua uuteen tilanteeseen. Kärsivällisyyttä siis tarvitaan, itsekuria ei niinkään.
5 Rehellisyys itselle ja tilanteen hyväksyminen on tärkeää. Ei ole niinkään väliä sillä, miten tilanteeseen on joutunut, vaan sillä on väliä, mitä alkaa tehdä toisin (jos siis muutosta haluaa). Itse huomasin jojotteluvuosinani sen, miten helppo minun oli valehdella itselleni. Väitin kirkkain silmin, että tein kaikkeni painonpudotuksen eteen, silti toinen käteni oli samaan aikaan sipsipussissa ja toinen dippikulhossa. Itseään on myös helppo vakuuttaa siitä, että aloitan huomenna, viimeistään ensi maanantaina. Ne ovat päiviä, jotka eivät koskaan tule. Aloittaa voi nyt, tässä hetkessä. Ja jos ei halua aloittaa, sekin on ihan ok. Mutta sitten on turha miettiä muutosta jatkuvasti ja uskotella itselleen päivä toisensa jälkeen, että huomenna, huomenna tai ehkä sittenkin maanantaina. Sen sijaan voi ajatella, että nyt on näin ja teen asiat toisin, jos haluan, mutta joka tapauksessa lakkaan märehtimästä asiaa.
5 Mitä itse tein toisin ruokailujen suhteen? Aloin syödä säännöllisesti. Ensimmäisen puoli vuotta söin 6 kertaa vuorokaudessa, nykyään syön useimmiten 4 kertaa. Lisäsin joka aterialle jotain proteiinia (lihaa, kalaa, raejuustoa, rahkaa, juustoa, papuja, herneitä, siemeniä, katkarapuja, kananmunia tai mitä tahansa, mikä sisältää proteiinia, joka itselläni pitää nälkää hyvin). Aloin syödä paljon aiempaa enemmän kasviksia ja hedelmiä. Pienensin aiempia valtavia annoskokoja. Vatsa protestoi hetken, mutta tottui nopeasti pienempiin aterioihin enkä ollut missään vaiheessa nälkäinen. Aloin syödä hitaammin ja pureskella ruoan kunnolla, jolloin pääkoppakin tajusi, että alan olla kylläinen, en tarvitse lisää ruokaa. Olin järjestelmällisempi: tein ruokaan (ja liikuntaan) liittyviä päätöksiä ennakoiden, en vasta silloin, kun oli kiljuva nälkä. Syön yhä näin, mutta aiempaa harvemmin, useimmiten tuon 4 kertaa vuorokaudessa.
Missään välissä en ole laskenut kaloreita tai punninnut ruokia, koska tiesin, että jaksaisin tehdä sitä noin kolme päivää. Tiedän monia, jotka ovat päässeet toivomiinsa tuloksiin myös niin, mutta itse halusin tehdä tästä elämäntapamuutoksesta itselleni mahdollisimman helpon ja miellyttävän.
6 Miten liikuin? Aluksi liikuin noin 3 kertaa viikossa, nykyään liikun enemmän ja fiiliksen mukaan. Harrastan juoksua, joten juoksulenkkien pidentyessä ja treenien muuttuessa tavoitteellisemmiksi olen rehellisesti sanottuna syönyt huolettomammin mitä sattuu, aikalailla myös sokeria (lähes päivittäin) nyt kesällä. Nyt kun en voi toistaiseksi juosta, olen alkanut vähentää näkyvää sokeria ruokavaliosta ja herkuttelen sokerilla 1-2 kertaa viikossa. Tällä hetkellä välttelen myös valkoista vehnää, sillä haluan saada herkän vatsani parempaan kuntoon ja kiinnostaa testailla, mikä vaikutus vehnällä on vatsaani.
Olisi ihana, jos voisin kertoa jotain poppaskonsteja painonpudottamiseen, mutta sellaisia ei valitettavasti ole tarjolla. Painonpudotuksessa ja tavoitepainon pitämisessä on kyse pienistä asioista, aiempaa vähän paremmista valinnoista, kärsivällisyydestä, määrätietoisuudesta, uusien tapojen muuttumisesta rutiiniksi ajan kanssa (siis siinä vuodessa!) ja halusta muuttaa elämäntapoja pysyvästi. Ei ole laastareita, ei oikoteitä, ei pikaratkaisuja.
Tavoitetta, oli kyse sitten mistä tahansa, pitää haluta niin paljon, että on myös valmis sietämään epämukavia hetkiä ja tunteita. Elämäntapamuutos tuo väistämättä niitäkin pintaan, varsinkin, kun välillä tuntuu, ettei mitään tapahdu, mutta kun katsoo vanhoja kuvia, niin huomaa, että paljon on tapahtunut. Joskus myös saattaa löytää itsensä miettimästä, että miksi alun perinkään on päästänyt tilanteen sellaiseksi, millainen se sitten on tai olikaan, mutta turha on jossitella.
Ihanaa aurinkopäivän jatkoa! Lisää painonhallinta-asiaa, myös toistoa ja kuvia matkan varrelta löytyy blogini painonhallintaosiosta.
Jenny
Niina
Hitsin hitsi kun oli hyviä pointteja. Itse aikoinaan pudotin 30kg.nyt jonkin verran tullut painoa takaisin. Yritystä nyt saada painoa tippumaan. Jotenkin vain en saa itseäni niskasta kiinni että pysyisin lujana ja jossain vaiheessa repsahdan taas alkupisteeseen. Tykkään liikkua mutta sekin jäänyt jostain syystäin syystä.
Varmaan jotenkin itselleen liian vaativa kun voisi niitä asioita tehdä pikkuhiljaa ja maltilla niin kuin kirjoitit juurikin tuon painonpudotuksen suhteen 😊
Mari
Heippa, Jenny!
Sun painonpudotusmatkasi seuraaminen on ollut mielenkiintoista ja inspiroivaa. Pelkällä ruoan laadun parantamisella ja määrän vähentämisellä ei kuitenkaan laihdu pysyvästi (ainakaan paljoa, kokeiltu on!) vaan siihen tarvitaan myös paljon liikuntaa. Mä olen keventänyt syömistäni, liikkunut ja laihtunut – ja repsahtanut – monta kertaa, enkä enää koskaan sano, etten koskaan repsahda. Mun luonteellani pysyvä elämäntapamuutos ei näytä onnistuvan… tai ainakaan en ole löytänyt sitä voimaa itsestäni, että pysyisin hyvissä elämäntavoissa. Sun juoksuinnostuksesi (ja elämänilosi) on niin tarttuvaa, että olen kuitenkin taas päättänyt yrittää. En voi liikkua yhtä tehokkaasti kuin sinä ja kroppakin on jo 59-vuotias, mutta haluaisin uskoa, että pystyn vielä laihtumaan. Ripeällä kävelyllä ja sauvakävelyllä se kunnon kohottaminen alkaa, kunhan tämä helle helpottaa ja venähtänyt nilkka paranee. Ja ehkäpä otan muutaman juoksuaskeleenkin vielä joskus…
Kiitos, kun kirjoitit tämän(kin) jutun!
Niina
Hei.
Oot kyllä just niin hyvin voivan näköinen että tuo kannattaa pitää. Tuo oli oivallus että se itsekuri ei ole se juttu,vaan juuri tuo kärsivällisyys. Itsekuria varmaan löytyy ainakin jonkin verran , mutta ei juuri sitä kärsivällisyyttä pitemmän päälle. Kuukauden jaksaa,ehkä kaksi mutta jos ei selkeitä ( isoja) tuloksia tule niin jo se alamäki alkaa ja lipsuminen.
Sun tarinaa kun lukee niin ehkä sitä uskoo itseensäkin,että ehkä jonain päivänä minäkin onnistunut,vaikka takana hurja määrä yrityksiä.
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Kiitos Niina kommentistasi!
Toi kuulostaa niin tutulta, se on se kärsivällisyys, jota pitäisi petrata ja itse pyrin myös pitämään alussa mielessä sen, että kun nyt teen erilailla JOTAIN on pakko tapahtua toisin JOSSAIN VAIHEESSA. Mutta ihminen on tosi kärsimätön erityisesti näissä painoasioissa. Mutta kun sitkeästi vain tekee eri tavalla, niin kyllä ne tulokset alkavat olla uusia vanhoihin verrattuna.
Mä vain huomasin just sen, että tämä on yks niistä asioista elämässä, jossa ei auta kiirehtiä. Hiljaa hyvä tulee.
Ihanaa kesän jatkoa sulle 🙂
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Kiitos Mari kivasta viestistä!
Mähän aloitin tän elämänmuutoksen sillä, että liikuin paljon vähemmän kuin aiemmin, koska halusin, etten taas kerran laihduta liikakiloja liialla liikunnalla, vaan opin muuttamaan noita ruokatapojani. Ja se kyllä kannatti. Toki liikunnalla on merkitystä, mutta nykyään koen, että mun ruokavalio on sopivassa suhteessa ja jos tulee näitä jaksoja, kun en voi liikkua niin paljon, en ala heti lihoa. Toki kesäkuussa söin just sokeria varmaan päivittäin, mutta se ei haitannut tai näkynyt missään, koska juoksin paljon. Nyt kun en voi juosta, niin oon sitten vähentänyt karkin, jäätelön ja kaikenlaisten herkkujen syömistä.
Toi oli tosi mielenkiintoinen toi sun lause, että sun luonteella pysyvä elämäntapamuutos ei näytä onnistuvan. Mistä luulet, että toi uskomus kumpuaa? Ja oletko ajatellut, että se on uskomus, joka sulla on, mutta se ei ole (välttämättä) totta? Millainen sun pitäisi olla, jotta onnistuisit elämänmuutoksessa? Mikä on suurin henkinen ja fyysinen este sille?
Mä kun ajattelen, että se elämänmuutos pitäisi tehdä niin, ettei repsahduksia edes ole oikeastaan olemassa. Koska eihän niitä ole. On ihan normaalia syödä välillä miten sattuu, mutta jos useimmiten syö perusterveellisesti ja omalle keholle sopivan ja riittävän määrän, ei sen miten sattuu pitäisi romuttaa kaikkea.
Ripeä kävely ja sauvakävely ovat loistavia keinoja kunnon kohottamiseen. Oon tainnut sulle joskus aiemminkin sanoa, että aloita juoksun ja kävelyn yhdistelmällä, se toimii hyvin ja sillä itsekin aloitan sitten, kun pääsen taas juoksemaan.
Kiitos ihanasta viestistä! On aina mielenkiintoista vaihtaa sun kanssa ajatuksia. Kiitos, että olet olemassa ja luet <3 Toivottavasti sun jalka paranee pian!
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Kiitos Niina kommentistasi! Joo, mä yhdistän ton itsekurin jotenkin niin ilmiselvästi niihin kitudieetteihin ja pikaratkaisuihin, joista me kaikki tiedetään, ettei ne toimi. Silti moni meistä itseni lukien on niihin sortunut. Kärsivällisyys on asia, jota ei itsellänikään aina ole, mutta jotenkin silloin, kun aloin elämääni muuttaa, päätin, että tämä on nyt todella se viimeinen kerta. Että olen nyt kärsivällinen ja jatkan niin kauan, että saan niitä toivomiani tuloksia, ilman, että asetan itselleni mitään tiukkoja aikatauluja tai paineita.
Ja tässä ollaan. Se kuulostaa pitkältä ajalta, että elämäntapojen muuttamiseen menee vuosi, mutta sitten kun miettii, miten nopeasti vuodet vain vierähtävät, niin se ei olekaan enää niin pitkä aika.
Mä uskon siihen, että jos minä onnistuin, sinäkin onnistut.
Tsemppiä ja iloa!
Ulla
Sulla on niin järkevä (ja rento) asenne. 🙂 Olen seurannut jo pidempään sun matkaa ja ihailtavasti olet saanut itsesi hyvinvoivaksi.
Itselläni aikalailla sama lähtötilanne kuin sulla. Oon 41v., ylipainoa on jonkin verran, olo nuutunut ja kireä, vatsavaivoja, olen sokeri/hiilarikoukussa jne… Mulla ei ole ollut ikinä säännöllistä liikunnallista harrastusta, joten ruokavalion pitäisi todellakin olla kunnossa. Ja koska en tästä nuorrukaan niin kroppaa pitäisi viimeistään nyt alkaa kunnioittaa ja huoltaa. Pitkään jatkunut henkinen kuorma on toki vaikuttanut, ettei ole ollut tarpeeksi voimia toteuttaa elämänmuutosta. Tietoa ja halua on ollut, mutta ei voimia ja pitkäjänteisyyttä. Nyt tuntuu, että ehkä alan olla paremmassa kunnossa henkisestikin, koska olen tosi innostunut joogasta ja teen sitä jopa kotona! Oon käynyt aiemmin työväenopiston kursseilla, mut ne on aina jäänyt. Nyt meille avattiin yksityinen joogasali, josta oon tosi fiiliksissä. Oon päässyt harjoittelemaan astangaa ja yin joogaa, ja muutenkin monipuolisemmin erilaisia joogia. Koiran kanssa kävelen, viime keväänä kävin pienen juoksukoulunkin, mutta ei juoksu ottanut tulta alleen kuin hetkeksi. Ehkä vielä joku päivä. Nyt kun vaan pääsen herkkukoukusta irti (miehelläni sama dilemma) niin painonpudotus ja etenkin se parempi olo alkaa varmasti tuntua. Ja kun oppii, että voi joskus myös herkutella, mutta ei joka päivä ja kauheita määriä. Ja ne annoskoot!
Kiitos, kun jaat ja kirjoitat. Mukavia kesäpäiviä ja pikaista paranemista jalalle!
Kaisa
Tulen pikaisesti moikkaamaan ja kiittämään. Olen suunnilleen samoilla opeilla saanut n. 11kk:n aikana pudotettua 15-16kg ja päässyt normaalipainon puolelle. Syksyllä kun aloitin, löysin inspiraatiota blogiasi, koska ajatuksemme järkevästä ja pysyvästä painonpudotuksesta kävi niin hyvin yhteen ja sinun onnistuminen motivoi. Kiitos siitä!
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Kiitos Kaisa kommentistasi, kiva, että tulit kertomaan! Ja aivan mahtavaa, hyvä sinä, paljon onnea!!
Tosi kiva kuulla, että sait mun painonpudotuksesta inspiraatiota. Kyllä se tie sinne pysyvästi normaalipainon puolella olemiseen vain vie järkevien ja kuitenkin pienten muutosten kautta.
Mahtavaa kesän jatkoa sulle 🙂
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Kiitos Ulla kommentistasi!
Me ollaan sitten sun kanssa samanikäisiä, hyvä ikä 🙂
Tosi kiva kuulla, että oot innostunut joogasta! Itse teen kotona lihaskuntoa, mutta haluan kertoa, että aloitin tän kotitreenin vasta vuosi sitten. Sitä ennen olin inhonnut kotona treenaamista enkä vain saanut aikaiseksi, mutta näin se ihminen muuttuu! Jooga on mahtavaa liikuntaa, niin monipuolista.
Mä söin kesäkuussa ja heinäkuussa varmaan joka päivä sokeria, mutta nyt tän jalkavaivan myötä se loppui kuin seinään. Meni fiilikset. Tosin tajusin senkin, että jos jatkan samaa sokerinsyöntiä (se oli lähtenyt kesän kunniaksi aika käsistä) enkä juokse, niin kohta se näkyy vyötäröllä. Nyt on päivä 6 menossa jo, eikä ole vieroitusoireita. Ja mökillä oli vaikka mitä herkkuja, mutta kun päätin, etten ota, niin ihme kyllä tällä kertaa pysyin päätöksessä.
Juoksu alkaa helpottua, kun ylipainosta pääsee eroon, tiedän sen kokemuksesta. Mä voisin suositella sulle kävelyn ja juoksun yhdistämistä, jos et ole vielä kokeillut. Esim. minuutti juoksua, minuutti kävelyä. Kaksi minuuttia juoksua, minuutti kävelyä. Kolme lyhtytolpan väliä juoksua, yksi kävelyä. Varioida voi miten tahansa.
Kiitos toivotuksista! Ihanaa kesää sulle 🙂
Meri
Kiitos jälleen hyvästä muistutuksesta Jenny <3
Voisipa saada edes puolet sun asenteesta 🙂
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Kiitos Meri kaikista kommenteista! Tää asenneasia on vähän harjoituskysymys. Olen tehnyt pitkäjänteistä työtä sen eteen, ja se on kannattanut. Mutta sä olet omalla polullasi jo tosi hyvällä mallilla! Se näkyy sun kirjoituksista. Ihanaa päivää!
Mari
Kiitos sullekin kivasta viestistä! Lyhyin vastaus kysymykseesi on: olen pohjimmiltani mukavuudenhaluinen nautiskelija – muttei se ihan koko totuus ole. Olen joskus onnistunut tsemppaamaan itseni laihdutus- ja liikuntakuurille, mutta valunut siitä muutaman kuukauden jälkeen takaisin entisiin elämäntapoihin. Mulla on kyllä ollut huonoa tuuriakin, sillä sairastelin yhteen aikaan flunssaa & poskiontelotulehduksia tosi usein ja moni liikuntayritys lopahti erilaisiin jalkakipuihin. Myöhemmin kävin läpi työuupumuksen enkä ole koskaan kokonaan toipunut siitä. Syitä siis riittää. Mutta olen tallentanut ohjeesi mieleeni ja aion vielä yrittää kuntouttaa itseäni.
Lämmöllä
Mari
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Kiitos Mari! Mä ehkä jankkaan sitä samaa, mutta mainitsit taas sanan kuuri. Mitä jos unohtaisit ne kuurit ja pikku hiljaa ujuttaisit arkeesi niitä uusia elämäntapoja. Silloin ei tulisi ehkä liikaa kerralla ja et valuisi takaisin niihin vanhoihin.
Ja noi sairastelut ja vaivat on tosi ärsyttäviä, koska ne aina katkaisee hyvin alkaneen liikkumisen. Ja silloin, kun se loppuu, on toki helpompaa myös olla syömättä terveellisemmin.
TSEMPPIÄ! Mä uskon, että sä pystyt, sulla on selkeästi tahtotila ja paljon olet asiaa miettinyt.
Mari
”Kuuri” sieltä taas lipsahti. Jos kirjoitan vielä tuon sanan, niin sovitaan, että se tarkoittaa piiiiitkäaikaista omaan hyvinvointiin keskittymistä, ei kuukauden pikakuuria. 🙂
Mari
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Mari, en yhtään ihmettele, että se sana helposti lipsahtaa! Tuntuu, että meidäthän on ihan aivopesty tuohon kuuriajatteluun ja kohta se show alkaa taas kaikissa lehdissä (eroon kesäkiloista jne.). Mutta onneks me ollaan fiksumpia ja tiedetään, että ne on ihan pötypuhetta.
Ihanaa päivän jatkoa, huh hellettä!