Hyvä työntekijä uskaltaa lomailla ja palautua

Hyvä työntekijä uskaltaa lomailla ja palautua. Noin minä ajattelen. Jos olisin yrittäjä, jolla on työntekijöitä, myös kannustaisin kaikkia siihen, että lomalla ollaan oikeasti lomalla ja tehdään erilaisia asioita kuin työvuorojen aikana.

Ihminen helposti kuvittelee olevansa korvaamaton, mikä toki voi johtua siitäkin, että monessa työssä kukaan ei tee omia hommia, jos vaikka sattuu sairastumaan tai juurikin olemaan lomalla. Se aiheuttaa taas sitä, että monessa työssä ennen lomia, joulua tai vaikka juhannusta, tuntuu siltä, että maailma pitää saada valmiiksi ennen kyseisiä päiviä. Oikeassa elämässähän se ei kuitenkaan ole mahdollista. Itselläni esimerkiksi tavallista selvästi pidemmät, 12–13-tuntiset työpäivät koneen äärellä kostautuvat sillä, että niiden jälkeen on päivän pari aivan puhki eikä tunnu saavan oikein mitään aikaiseksi. Eikä ihme, sillä väsyneenä on vaikea olla tehokas tai aikaansaava, idearikkaudesta ja kekseliäisyydestä puhumattakaan.

Ihminen tarvitsee tekemättömyyttä.

Saatavilla 24/7

Moni meistä on myös lomaillessaan jatkuvasti tavoitettavissa. Todella moni myös lukee sähköpostiaan ja vastailee työasioihin, vaikka on lomalla. Jos siitä ei kuormitu, niin ehkä se on ok, mutta itse ajattelen nykyään, että niin työstä kuin työstä tarvitsee ihan oikeasti vapaata ja erilaista tekemistä.

Toki tiedän sen, että on töitä, joista on vaikeaa tai mahdotonta olla vapaalla. Freelancerkausina itsekin olin usein ”aina töissä”. Olen kuitenkin huomannut sen, että kun oikeasti irrottaa itsensä työstä niin henkisesti kuin fyysisestikin, palautumista tapahtuu ja on paljon luovempi. Pääkoppaan saattaa tulla fressejä ideoita ja yhtäkkiä keksii ratkaisun asiaan, jota on pohtinut pitkän aikaa. Kiire ja kuormitus sen sijaan näkyvät – itselläni esimerkiksi tässä blogissa. En ole keksinyt mitään järkevää kirjoitettavaa kovin usein saati jaksanut ideoida.

Itse olen tänä jouluna sellaisessa onnellisessa tilanteessa, että lomailen yhteensä 9 päivää. Odotan jo innolla, mitä joutilaisuus ja ennen kaikkea aikatauluttomuus saa itsessäni aikaan. On mahtavaa viettää yli viikko niin, ettei puhelin ole täynnä muistutuksia. Toisaalta tykkään siitä, että tekemistä on ja aina vain tunnen toimivani tehokkaimmin pienen paineen alaisena. Voi siis olla, että kyllästyn lomailuun jo jokusen päivän jälkeen, mutta silti aion lomailla rauhassa.

Ehkä olisikin syytä harjoitella tylsyyden sietämistä ja tekemättömyyttä. Uskon, että se näkyy myös tekemisessä, kun sitten joulun jälkeen palaa töihin.

Ihanaa lauantaita,

Jenny

Tule Instagramiin!

Tule Facebookiin!

Lue myös:

Arki on nyt sitä, mistä haaveilin

Sama paino – eri kroppa