Hyvä elämä

Tavallista arkea ei aina muista arvostaa, vaikka pitäisi

Osallistuin muutama päivä sitten hyväntekeväisyyskampanjaan, jossa vajaan vuorokauden ajan ohjeistettuna käyttäydyin kuin minulla olisi ollut eräs krooninen sairaus. Kirjoitan tästä joulukuun alussa enemmän, mutta pakko sanoa, että vaikka arjessa pyrinkin olemaan päivittäin kiitollinen eri asioista ja aamuisin herään useimmiten sen ajatuksen kera, että ihanaa saada avata silmät, on elämässä vaikka kuinka paljon asioita, joita ei ehkä muista aina tarpeeksi arvostaa ja joista ei muista riittävästi mielessään kiittää. Yksi niistä on terveys. Kampanjaan osallistuminen näytti minulle taas sen, että kyllä vain elämäni kaikkine rosoineen ja sävyineen on kuitenkin lopulta varsin helppoa ja pääosin plussan puolella. Aina sitä tavallista arkea ei muista tai jaksa arvostaa tarpeeksi, vaikka pitäisi.

Ruusu elämälle!

Ei valittamista

Vaikka itsellänikin on ruuhkaisia vuosia, eri-ikäisiä lapsia kukin heistä eri elämänvaiheessa, pari kolme duunia ja välillä elämä meinaa alkaa tuntua stressaavalta, on arjessa päällisin puolin kuitenkin tosi hyvin. Minulla on katto pääni päällä, aamuisin saan herätä omasta sängystäni, olen ainakin tällä hetkellä terve, minulla on toimivat jalat, joilla voin juosta, saan tehdä erilaisia töitä, on puoliso, joka osallistuu perheen arkeen niin, että pystyn tekemään paljon (työ)asioita. Minulla on läheisiä ihmisiä ympärilläni ja ystäviäkin, joiden kanssa pystyn puhumaan ihan kaikesta. Jääkaapissa on ruokaa, lapseni pärjäävät kukin elämässään ja kaikki on vallan hyvin. Nyt istun hämärässä valossa omassa olohuoneessa omalla sohvallani ja kirjoitan tätä. Samalla kuulen, kuinka kahvi tippuu pannuun. Vettä tulee hanasta, kohta bussi kuljettaa työpaikalle sen jälkeen, kun olen vienyt nuorimmaisen päiväksi kouluun turvallisten aikuisten luokse. Sitä ennen käy lämpimässä suihkussa ja valitsen päivän vaatteet.

Olen taas vahvasti huomannut sen, että elämässäni ei ole mitään valittamista. Eikä ainakaan kannata valittaa sellaisista asioista, joille ei voi mitään eikä niistäkään, joita voi itse muuttaa.

Vaikeassa elämäntilanteessa ei aina jaksa olla kiitollinen

Tiedän, että jos ihminen on vaikeassa elämäntilanteessa, tämä kaikki voi kuulostaa ärsyttävältä ja voi olla vaikeaa. Mutta kun tiedän itsekin monella tapaa menneisyydestäni, mikä se vaikea elämäntilanne voi olla. Ja kun monet erilaiset vaikeudet kasaantuvat, on vielä hankalampaa olla. Osa niistä omista vaikeista elämäntilanteista tai niihin liittyvistä asioista on seurannut itseäni niin kauan, että jos vain olisi  jäänyt niihin vellomaan, olisi minulla mennyt vielä enemmän vuosia pilalle ja hukkaan.

Käyn itseni kanssa yhä silloin tällöin keskustelua, jossa pohdin tekemiäni ratkaisuja eri asioiden parissa ja eri elämänvaiheissa. Monet ratkaisuista olen tehnyt tosi myöhään, vähän niin kuin viime metreillä. Jälkeenpäin on ollut monesti vaikea käsittää omaa käyttäytymistä ja valintoja ja sekin mietityttää, miten paljon vähemmillä vaurioilla sitä olisi aikanaan selvinnyt, jos vain olisi tehnyt erilaisia ratkaisuja tai edes ratkaisuja aiemmin.

Mutta kun alkaa jossitella, alkaa helposti ahdistaa. Lujaa. Nykyään onnistunkin rauhoittamaan itseni sillä, että jos yksikin asia olisi jäänyt kokematta, en olisi minä, en olisi tämä tyyppi, joka nyt olen. Toivon, että pystyn jossain vaiheessa näkemään elämäni tietyn vaiheen eli noin 10 ensimmäistä vuotta 2000-luvusta vain yhtenä monista erilaisista elämänvaiheista. Harjoitukset jatkuvat.

Tänään on hyvä pysähtyä katsomaan, mikä kaikki on hyvin. Ja vaikka olisi millaisia ongelmia juuri nyt, niin onko silti asioita, jotka ovat ihan hyvin jo nyt?

Torstai, toivoa!

Jenny

 

10 thoughts on “Tavallista arkea ei aina muista arvostaa, vaikka pitäisi

 1. Onpa mielenkiintoiselta kuulostava toi kampanja, mihin olet osallistunut! Jännä päästä lukemaan, mitä olet saanut kokea sen kautta.

  Kirjoitat taas niin asiaa! Arjessa ne ”pienet” jutut unohtuvat niin helposti, eikä sitä muista, että eivät ne oikeasti ole pieniä juttuja, vaan todella tärkeitä. Nuorempana sitä aina ihmetteli ”vanhoja” (kröhöm…) ihmisiä, jotka toivoivat terveyttä, jos saivat yhden asian toivoa. Nyt sen ymmärtää todella hyvin! Kun on nähnyt läheisten ja tuttujen sairastuvan, sitä tajuaa, kuinka valtavan tärkeä asia terveys on. Ja mitä lähempänä vuosi vuodelta itse on sitä aikaa, kun jonkun sairauden todennäköisyys koko ajan kasvaa, jokaisesta normaalista päivästä jaksaa olla onnellinen. Oikeastaan mä en niinkään pelkää itse sitä sairastumista – tai no pelkään tietenkin, mutta se ei ole ykköspelko, vaan se, mitä se tekisi läheisille. Miten ne pärjäisivät ja kuinka se huoli heitä raastaisi.

  Täytyy vaan pitää mahdollisimman hyvä huoli itsestä, toivoa parasta ja elää päivä kerrallaan! Ihanaa viikonloppua Jenny <3

  1. Kiitos Emma! Jos nuorempana toivoi lottovoittoa, niin nyt ne omat toiveet ovat huomattavasti maanläheisempiä, vaikkeivät välttämättä yhtään pieniä, vaan suureellisia. Kyllä sitä toivoisi eniten sitä, että ihmisillä olisi maailmassa hyvä olla ja kurjuutta olisi vähemmän. Vaikka kaikkia ei voi pelastaa, voi ainakin aloittaa siitä, että arvostaa omaa arkea ja auttaa sen, minkä itse pystyy, auttaa edes yhtä ihmistä.
   Mä iloitsen jokaisesta päivästä, jonka saan elää ja vieläpä terveenä. Toki ehkä kerran parissa kuussa tulee päivä, ettei jaksa, mutta pääosin olen onnellinen tästä elämänasenteesta, joka sekin tosin tuli vaikeuksien kautta vasta :)
   Kaunista viikonloppua sulle <3

 2. Kiitos taas hyvästä voimauttavasta kirjoituksestasi 💗 Kiitollinen arjesta ja terveydestä 😄💖 Kiitos Jenny

 3. Tämä kolahti kovaa.
  Olen huomannut itsessäni juurikin sen piirteen, että vaikeissa elämäntilanteissa sitä ummistaa silmänsä helposti ihan kaikelta hyvältäkin. Sillä tekee loppujen lopuksi vain hallaa itselleen.
  Olen myös huomannut sen, että kun nyt elämä on rullannut ihanalla tavalla eteenpäin, saattavat vastoinkäymiset heti viedä takaisin peiton alle piiloon koko maailmalta, vaikka ne ihanat asiat eivät olekaan kadonneet.
  Kiitollisuus on äärimmäisen tärkeää, sillä siitä saa voimaa jatkaa eteenpäin. Kiitollisuus auttaa avaamaan silmät kaikelle sille upealle ja ihmeelliselle, mitä elämässä tapahtuu kaiken ikävän rinnalla.
  Ihana, podiskeleva teksti , Jenny.

  1. Kiitos Nora kommentistasi. Hieno oivallus tuo, että lopulta sillä, ettei vaikeilla hetkillä näe mitään hyvää, tekee itselleen hallaa.
   Toki joskus ihminen kokee äärimmäisiä tragedioita, joille ei saa selitystä. Silloin ei ehkä jaksa nähdä sitä hyvää, mitä on, mutta uskon, että senkin aika tulee myöhemmin.
   Kiitos vielä kauniista sanoistasi! Minulla ei ole mitään lisättävää pohdintaasi! Juuri näin. Kivaa viikonloppua!

 4. Kiitos Jenny taas kirjoituksestasi!
  Samojen asioiden äärellä täälläkin. Vakava sairaus on koskettanut pariakin ystävääni tänä syksynä ja sen myötä heidän läheisiään.
  Niin totta mitä kirjoitit, elämässä on niin paljon asioita, joita ei muista arvostaa ja kiittää ja se tärkein vaan on Terveys!
  Niin koomista kun se onkin, elämä vaan menee juuri niinkuin sen on tarkoitettu menevän, rosoineen ja vaurioineen. Meillähän ois ollut ”helppoelämä” j o s olisimme tienneet mitä olisi pitänyt tehdä😉.
  Ihanaa torstaita just sulle😚.

  1. Kiitos Kirsi kommentistasi! Voimaa ja kärsivällisyyttä sinulle ja ystävillesi! Itsekin yritän petrata tuon kiitollisuuden kanssa. Niin paljon on ihmeitä ja lahjoja maailmassa.
   Uskon tuohon, mitä kirjoitat. En tiedä, miksi se asia niin on, mutta ainakin jälkeenpäin tuntuu siltä.
   Ihanaa perjantaita! <3

 5. Hei
  Kiitos taas hyvästä artikkelista. Luen aika usein kirjoituksiasi. Niistä saa voimaa mennä eteenpäin. Nyt on itselläni juuri hetki kun pitää miettiä mitä tehdä. Sain eilen kuulla, että työni loppuu, vaikka minulle oli luvattu aivan muuta.
  Kiitos sinulle kun kirjoitat näistä asioista. Mukavaa päivää♡
  Soile

  1. Kiitos Soile kommentistasi, ja että luet, kiva kuulla!
   Toivotan sinulle voimaa ja kärsivällisyyttä uuteen tilanteeseen ja tulevaan elämänvaiheeseen. Rohkeutta myös!
   Lähetän paljon lämpimiä ajatuksia <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *